Zdrowe Żywienie przy Niedoczynności Tarczycy: Praktyczne Wskazówki i Porady Dietetyczne
Witajcie na moim blogu, gdzie dzielę się wiedzą na temat zdrowego odżywiania, specjalizując się w obszarze dietetyki klinicznej. Dziś pragnę poruszyć ważny temat dotyczący niedoczynności tarczycy, stanu, który dotyka wielu z nas, szczególnie kobiet. Niedoczynność tarczycy może mieć znaczący wpływ na nasze samopoczucie i funkcjonowanie codzienne. Jednym z kluczowych elementów zarządzania tym schorzeniem jest właściwe żywienie.
W dzisiejszym wpisie omówię, jakie strategie żywieniowe mogą być pomocne dla osób z niedoczynnością tarczycy, oraz jakie produkty warto uwzględnić w diecie, aby wspierać zdrowie tarczycy i ogólne samopoczucie. Gotowi na zdobycie kolejnej dawki wiedzy, tym razem w kontekście niedoczynności tarczycy? Zapraszam do lektury!
1. Czym jest niedoczynność tarczycy?
Niedoczynność tarczycy jest zespołem objawów klinicznych, które są wywołane niedoborem tyroksyny i wynikającym z tego niedostatecznym działaniem trójjodotyroniny w organizmie, co skutkuje spowolnieniem procesów metabolicznych.
2. Leczenie niedoczynności tarczycy
Leczenie jest wskazane, do końca życia. Lekarz dobiera indywidualną dawkę soli sodowej lewoskrętnej tyroksyny. Najczęściej początkowo dawka jest mała i zwiększana co 2 - 4 tygodnie do dawki optymalnej. Ale pamiętaj, że leczeniem farmakologicznym zajmuje się lekarz endokrynolog.
3. Leczenie dietetyczne niedoczynności tarczycy
• Podstawą jest zadbanie o białko w diecie. Poprawia ono szybkość metabolizmu oraz stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu, np. wzrost spalania tkanki tłuszczowej.
• Należy wypijać minimum 1,5 l wody na dobę.
• Ważna jest obserwacja jodu, a przy wyniszczeniu tarczycy jest on tym bardziej konieczny. Najlepszym źródłem jodu są ryby morskie (dorsz, płastuga, łosoś, makrela wędzona, śledź) i owoce morza. Jod znajduje się również w warzywach, owocach, produktach zbożowych oraz w nabiale, aczkolwiek jego zawartość może być zmienna w nich, i zależy od miejsca uprawy i hodowli. Jod również znajduje się w niektórych wodach mineralnych. Pozytywną zmianą jest to, że od roku 1996 w Polsce obowiązkowo joduje się sól kuchenną i mieszanki mlekozastępcze. Także nie musisz stosować innego rodzaju soli, wystarczy ta zwykła sól kuchenna. Pamiętaj jednak, że NIE należy przekraczać jednej małej łyżeczki soli na dobę.
• Warto ograniczyć produkty zawierające goitrogeny. Są to substancje wolotwórcze i ograniczają wchłanianie jodu. Dlatego warto unikać (ale nie do przesady): kapustę, kalafiora, brukselkę, soję, rzepę, brukwi. Zwłaszcza należy unikać ich w postaci surowej. Również lepiej unikać orzeszków ziemnych, bo też ograniczają wchłanianie jodu.
• Nie jedz produktów zawierających izoflawony do 4 - 6 h od wzięcia leku zawierającego lewotyroksynę. Dlatego soja i produkty sojowe powinny być jedzone znacznie później od leku, a najlepiej najmniej jak się da.
• Nie jedz nabiału 4 - 6 h od przyjęcia leku, gdyż wapń ogranicza wchłanianie leku. Czyli mleko i produkty mleczne (jogurty, twarogi, skyr, maślanka, kefir, zsiadłe mleko, sery i serki etc.) najlepiej jeść je w drugiej części dnia, jeśli lek stosujesz rano.
4. Dodatkowe uwagi
Pamiętaj, że jeśli cały czas wariują Ci hormony i mocno odczuwasz objawy choroby pomimo zażywania leków, warto zbadać cały panel tarczycowy, który przeanalizuje dietetyk. Jeśli duże wychodzą przeciwciała, to nie ma mowy o tym by lek miał je zmniejszyć. Jeśli zależy Ci na dobrym samopoczuciu, zrób ten panel oraz zbadaj jod z dobowej zbiórki moczu.
Porad jest znacznie więcej, jednak do każdego podchodzę indywidualnie na konsultacji, gdzie analizuję wyniki badań, zalecam konieczne inne badania, oraz następnie analizuję konwersję i pracujemy nad zmniejszeniem przeciwciał, których lekarz Ci niestety nie zmniejszy, a one bardzo niszczą narządy i samopoczucie.
Reasumując, pamiętaj w pierwszej kolejności o białku, a w drugiej o jodzie. Często konieczny jest również selen, który pozytywnie wpływa na tarczycę, ale również często powinien być stosowany razem z jodem. Ogranicz produkty zawierające izoflawony i wapń do 4 - 6 godzin od przyjęcia leku, oraz ogranicz codzienne spożycie żywności zawierającej goitrogeny.
Mam nadzieję, że nie przytłoczyłam ilością informacji, które postarałam się napisać jak najkrócej, ale dokładnie.
Pamiętaj również, że mój wpis nie zastąpi indywidualnej porady lekarskiej ani dietetycznej. Dlatego zapraszam serdecznie na konsultacje, gdzie znajdziesz link poniżej, wraz z innymi.
To ja, jak coś
Linki (kliknij na podane interesujące słowo, a przeniesie Cię do strony)
Inne blogi:
Komentarze
Prześlij komentarz